Teknoloji

Nvidia PhysX Nedir, Ne İşe Yarar?

Ekran kartı denildiğinde kuşkusuz aklımıza gelen ilk markalardan biri olan Nvidia, şirketin ana grafik işlemci ürünleri ailesinden olan ve ciddi …

Ekran kartı denildiğinde kuşkusuz aklımıza gelen ilk markalardan biri olan Nvidia, şirketin ana grafik işlemci ürünleri ailesinden olan ve ciddi kalitede donanım ve yazılımlarla desteklenen GeForce modelleri ile en çok tercih edilen grafik kartı üreticisi.  Peki, GeForce modellerini bu derecede tercih edilir kılan unsurlar nelerdir? Diğer büyük rakiplerin önüne geçmesinde hangi teknolojiler başı çekiyor? İşte PhysX bunun bir parçası

Elbette bir çok donanımsal ve yazılımsal sebepler bulunuyor ancak bu makalede Nvidia’nın fark yaratmasındaki yazılımsal sebeplerden biri olan (RTX Modu kadar olamsa da) Nvidia Physx’i inceleyeceğiz.

Nvidia PhysX nedir?

Basitçe PhysX, aklımıza gelen her türlü fiziksel olayın, üç boyutlu bilgisayar ortamında işlenmesi ve modellenmesine yaraya ek bir grafik motordur. Diğer bir ifadeyle Nvidia PhysX, 3B ortamlarda gerçekçi nesne dinamiklerini modellemenin bir yolunu sağlamak için tasarlanmış Nvidia tabanlı bir API’dir.

Bir FPS oyunu oynadığımızı farz edelim ve elimizdeki silahla düşmana ateş açmamız gerektiğini varsayalım. Silahı ateşlediğimiz an patlama ve ateşleme efektinin yanında tabiki de az miktarda duman ve hava akıımı da oluşması gerekir. Bu toz dumanın ve akımın grafiksel açıdan oyunlara aktarılması zor. Silah ateşlendikten sonra ucundan uzun süre boyunca çıkan dumanlar, oyunlara gerçekçi bir hava katıyor. Elbette bunu sadece silah ateşleme üzerinden değil, konfeti patlatma kağıtların ve diğer objelerin havada uçuşması üzerinden de anlatabiliriz. İşte PhysX tüm bunları daha gerçekçi bir hale getiriyor.

Nvidia PhysX FPS kaybı yaşatır mı?

Nvidia PhysX’in aktif olduğu bir oyunun, oynanış süresi içerisinde etkili olduğu sahne sayısı tabiki azımsanamaz. Ancak Nvidia PhysX’in oyun içerisindeki etkisi ile yeni nesil RTX moduna nazaran biraz daha hafif kaldığını belirtmek gerek. Tabi gülü seven dikenine katlanır mantığıyla, bu yazılımsal donanımları kullanan arkadaşlara malesef FPS düşmeleri yaşayacaklarını söylemek durumundayız.

Nvidia PhysX için oyunun oynanışına etki etmeyecek miktiarda %3-%5 bir FPS düşüklüğü yaşamanız muhtemel. Fakat RTX kullanıcıları için yukarıdaki paragrafta bahsettiğimiz oyun içerisinde devamlı aktif olma durumundan ötürü RTX modu için bu kayıp %15-%20 civarında seyredebilir.

Yani Nvdia PhysX’in oyun performansına etkisinin RTX moduna göre çok daha masum olduğunundan bahsedebiliriz. Bu da çoğu oyuncu için grafik kalitesinden daha önemli bir unsur. Çünkü bahsettiğimiz özelliklerin dolu dolu deneyimlenebilmesi için sistem gereksinimleri iyi bir bilgisayara sahip olmamız gerekir.

Nvidia PhysX’i her oyunda kullanmak mümkün mü?

Nvidia PhysX’in grafik konusunda takıntılı oyun tutkunları için kulağa güzel geldiği halde çoğu oyunsever, tahminen hiç bu özelliğe sahip herhangi bir oyun oynamamış olabilir. Aslında uzun yıllardır üzerinde çalışılan bir konu olsa da sadece piyasadaki bazı yeni oyunlar ve geçmişteki oyunlar bu teknolojiyi kullanmışlar.  Oyunlarda neden sık sık tercih edilmediğini tam olarak kestiremeyiz ancak Nvidia PhysX’in hem popüleritesi hem de oyuna olan grafiksel etkisi, Nvidia’nın diğer bir yazılımı olan Nvidia RTX teknolojisinin çok gölgesinde kaldığını söylemeden geçmeyelim.

Belki de bu durum tamamen Nvidia’nın izlediği stratejik politikadan kaynaklanıyor olabilir, çünkü RTX mod ON, RTX mod OFF şeklinde karşılaştırma fotoğraflarını mutlaka sosyal medyada bir kez mutlaka görmüşüzdür. Ancak Nvidia PhysX teknolojisinin de gelecekte üstüne koyarak devam edeceğini söylemekte yanlış bir öngörü sayılmaz.

En güçlü rakip AMD’de PhysX’e karşı teknoloji geliştiriyor:

Sektörde Nvidia’nın en büyük rakiplerinden biri hatta belkide en büyüğü olan AMD tarafında da yazılımsal eklentilere fazlasıyla değer veriliyor. Bunlardan bazıları AMD Radeon Anti-Lag, AMD Radeon Boost, AMD Radeon Chill ve AMD Radeon Pro Software. AMD bu teknolojilerle elini güçlendiriyor.

AMD’nin AMD PhysX adında bir teknolojisi bulunmamakta.Ancak AMD tarafında Nvidia PhysX’in muadili olan AMD FEMFX yazılımı çalışmakta. Tabi Nvidia PhysX’e göre biraz daha yeni yeni ortaya çıktığını söylemekte fayda var. AMD bu teknolojiyi Unreal Engine oyun motoru işbirliği ile ileriye taşımaya çalışıyor.

Nvidia PhysX’in son Sürümü 5.0 2020 Bitmeden Çıkacak

PhysX 5.0 sürümü için oyunlara çağ atlatabilecek özellikler olduğu düşünülüyor. En ayrıntı tanecik hareketi veya en ayrıntı fiziki bir olayın bile 3D bilgisayar ortamından 2D ekranlarımıza geçmesi ve gerçekliğe en yakın oyun deneyimini bize sunması bekleniyor. Bu gelişmelerin,büyük bir ivmeyle çıkışta olan sanal gerçeklik(VR) teknolojisinin de ileriye gitmesi için büyük adımlar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirz.

Nvidia PhysX 5.0 Nvidia’nın haber merkezinde ‘’ Bu sürümü yakın zamanda 2020’de kullanıma süreceğiz’’ şeklinde 18 Ocak 2020 tarihinde duyurdu. Ancak eylül ayında olmamıza rağmen henüz kullanıma açılmış değil. Bakalım Nvidia Nvidia PhysX 5.0 sürümü için sözünde durup 2020 de çıkarabilecek mi hep birlikte göreceğiz.

Özet olarak Nvidia PhysX; oyun zevkini grafiklerle birlikte daha ileriye taşımak ve oyunun oynanışındaki gerçeklik hissiyatını oyuncuya tamamıyla hissettirme amacıyla, Nvidia tarafından geliştirilmiş olan bir yazılım donanımıdır.Umarız geliştiriciler hali hazırda iyi bir seviyede olan oyun sektörüne böyle değerler katmaya devam ederler ve biz oyunculara bu teknolojileri daha makul fiyatlarla sunarlar.

Yorumla